VIVEN

THE ART OF BELGIAN BREWING

Η Ζυθοποίηση ανάγεται σε Τέχνη όταν καθοδηγείται από ένα ασίγαστο κι αδάμαστο πάθος που καταλήγει στο να παράγει όχι απλώς κάποια ακόμη “προϊόντα”, αλλά αυθεντικά Τεχνουργήματα απαράμιλλης ποιότητας και υψηλής αισθητικής. Η ομάδα ανθρώπων πίσω από την καινοτόμο και πολυβραβευμένη Μικροζυθοποιία “Viven Real Craft Beers”, ακολουθεί αυτή τη φιλοσοφία κατά γράμμα, κινείται, ανασαίνει κι εμπνέεται από αυτές ακριβώς τις ιδέες. Η ομάδα της “Viven” πατά στο στέρεο έδαφος της περίφημης Βελγικής παράδοσης Ζυθοποιίησης και παράλληλα απλώνει τα φτερά της προς τα ύψη της Καινοτομίας.

Η δημιουργικότητα και η αφοσίωση της ομάδας στην ποιότητα, διατρέχει όλα τα στάδια παραγωγής: Με την επιλογή των καλύτερων διαθέσιμων πρώτων υλών, την εφαρμογή ιδιοφυώς αναπτυγμένων συνταγών, την χρήση σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού και την ασυμβίβαστη τήρηση των αυστηρότερων διαδικασιών ελέγχου καταλήγει στην παραγωγή μπύρας με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα.

Ακόμη και το λογότυπο του εμπορικού σήματος είναι ένα προσεκτικά σχεδιασμένο, μικρό έργο τέχνης που αντικατοπτρίζει τον σεβασμό στην παράδοση και κοινωνεί την αφοσίωση στην τελειότητα.

Εν τέλει, τι πραγματικά συνοψίζει το πνεύμα της “Viven”; Επιστήμη στα καλύτερα της, Τέχνη σε υγρή μορφή ή Θεϊκή παρέμβαση; Όλα μαζί!

Ακολουθώντας αυτή τη φιλοσοφία, οι “Viven Real Craft Beers” δεν ικανοποιούν απλά το αρχέγονο ένστικτο της δίψας: διεισδύουν βαθύτερα, επιτρέποντας στον καταναλωτή να “συνδεθεί” με την ψυχή του Ζυθοποιού, να κοινωνήσει το αρχικό του όραμα και να βιώσει τις αριστουργηματικές δημιουργίες του με όλες τις αισθήσεις …

Κι ίσως να είναι αυτό τελικά που εξηγεί το πώς η Μικροζυθοποίηση της “Viven” ανάγεται σε Τέχνη!

Όταν η Μικροζυθοποίηση ανάγεται σε Τέχνη

Η Ιστορία της “VIVEN”…

Τι είναι η Βέλγικη Τέχνη Ζυθοποίησης;

Το Βέλγιο (και ειδικότερα η περιοχή της Φλάνδρας στο ΒΔ τμήμα του Βελγίου) διαθέτει μια υπερχιλιετή παράδοση πάνω στην παραγωγή πολύ ιδιαίτερων και εξαιρετικά ποιοτικών ειδών μπύρας.

Η υιοθέτηση και χρήση καινοτομιών επιτρέπει στην Βέλγικη Ζυθοποίηση να παράγει μια αξιοθαύμαστα μεγάλη γκάμα από μπύρες (την μεγαλύτερη στον κόσμο).

Πολλές από τις μπύρες που παράγονται στο Βέλγιο συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου μονοπωλώντας τις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης μπύρας, ανεξαρτήτως είδους. Δίκαια το Βέλγιο κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο μυαλό και την καρδιά των καλά καταρτισμένων μπυρόφιλων, θεωρείται δε ως η καλύτερη ζυθοποιός χώρα στον κόσμο.

Οι χιλιόχρονες παραδοσιακές μέθοδοι, τα καλά κρυμμένα μυστικά και οι συνταγές του παρελθόντος – που κληρονομούνται ευλαβικά από γενιά σε γενιά στα αμέτρητα μικρά και οικογενειακά ζυθοποιεία της χώρας – σε συνδυασμό με τις καινοτομίες που υιοθετούν οι ανοικτοί στις προκλήσεις Βέλγοι, αποτελούν αυτό που ονομάζουμε “Βέλγικη Τέχνη Ζυθοποίησης”.
Καθόλου τυχαίο λοιπόν, πως η Βέλγικη Τέχνη Ζυθοποίησης και οι Βέλγικες μπύρες έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO ως κομμάτι της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Η τιμή αυτή δεν έχει απονεμηθεί σε καμία άλλη Ζυθοποιό χώρα!

Πώς δημιουργήθηκε η “Viven”;

Η “Viven” αποτελεί επάξιο εκπρόσωπο της Βέλγικης Τέχνης Ζυθοποίησης αλλά και το προσωπικό όραμα ενός πρωτοπόρου Ζυθοποιού, του Willy De Lobel. Οι μοναδικές δημιουργίες του Willy στηρίζονταν πάνω στην βαριά, χιλιόχρονη Μοναστηριακή παράδοση Ζυθοποίησης της Φλάνδρας μιας περιοχής του Βελγίου που, για τους ευρύτερου πνεύματος και κουλτούρας, καλά καταρτισμένους μπυρόφιλους, θεωρείται ως η  ποιοτικότερη Ζυθοποιός περιοχή στον πλανήτη.

Οι αρχικές συνταγές, η ξανθιά “Chapel of Viven” και η σκούρα καστανή “Monastery of Viven“, έγιναν άξιοι συνεχιστές της πλούσιας αυτής Μοναστηριακής παράδοσης και φορείς της “πεπαλαιωμένης” της σοφίας. Όμως ο Willy θεώρησε πως δεν έπρεπε να σταματήσει εδώ. Θέλησε να εξελιχθεί, παντρεύοντας την παράδοση με την καινοτόμο επιστημονική γνώση. Συνεργάστηκε με τον ζωντανό θρύλο της Ζυθοποίησης, Καθηγητή Dirk Naudts και ξεκίνησαν την παραγωγή της “Viven” στο πιο καινοτόμο και τεχνολογικά προηγμένο Ζυθοποιείο της Ευρώπης και ένα από τα σημαντικότερα σε όλο τον Κόσμο, το φημισμένο “De Proef” Brewery. Ο στόχος σαφής, και τολμηρός: να χρησιμοποιηθεί η νέα γνώση για να τελειοποιηθεί η παλαιά παράδοση.

Το 2003, ο Willy ήταν έτοιμος να παραδώσει την σκυτάλη του πονήματός του σε ένα νεαρό, φιλόδοξο και ενθουσιώδη λάτρη της περιπέτειας της Ζυθοποίησης. Στο πρόσωπο του Tony Traen, ο Willy βρήκε τον ιδανικό συνεχιστή του, που θα πήγαινε το εγχείρημα της  Viven ακόμα πιο μακριά. O Tony άλλαξε την εικόνα της Viven αλλά όχι και την φιλοσοφία της. Νέο λογότυπο: δυναμικό, νεανικό, ζωντανό και οικείο αλλά και πλαισιωμένο με διακριτές πινελιές σεβασμού στο παλαιό, το παραδοσιακό κι αυθεντικό, σε αυτό που αντέχει στο χρόνο. Και κάπου εκεί κι ο φόρος τιμής στην βροχερή γενέθλια πατρίδα… Νέες ονομασίες: η “Chapel” και η “Monastery” βαπτίσθηκαν χωρίς να χάσουν την Μοναστηριακή τους κουλτούρα, σε “Viven Blond” και “Viven Bruin” επικοινωνώντας πιο απλά και πιο εύκολα με το δυναμικό, νέο κοινό.

Το 2009, ο αντισυμβατικά σκεφτόμενος νεαρός Tony σε συνεργασία πάντα με τον Dirk Naudts, προχωρούν στο επόμενο βήμα ωθούμενοι από την έντονη επιθυμία να δημιουργήσουν περισσότερες και ακόμη πιο μοναδικές μπύρες. Μέχρι τότε, ποιοτικοί Ζυθοποιοί από όλο τον κόσμο εμπνέονταν και επηρεάζονταν από τα Βέλγικα είδη μπύρας και δημιουργούσαν αντίστοιχα προϊόντα προσαρμοσμένα στις τοπικές τους ιδιαιτερότητες. Η προσέγγιση του Tony και του Dirk στο θέμα αυτό περιείχε μια πολύ τολμηρή αλλά ευτυχή έμπνευση: Τι κι αν συνέβαινε και το αντίθετο; Τι κι αν εφάρμοζαν την Βέλγικη Τέχνη Ζυθοποίησης και σε άλλα είδη μπύρας; Η έμπνευση απεδείχθη ευφυής καθώς με τον τρόπο αυτό, κάποια μη τοπικά είδη μπύρας θα λάμβαναν το μαγικό άγγιγμα της εντυπωσιακά περίτεχνης Βέλγικης μεθόδου Ζυθοποίησης: θα προικίζονταν με δυναμικά, αλλά εξαιρετικά εκλεπτυσμένα κι αξιοθαύμαστα ισορροπημένα γευστικά χαρακτηριστικά.

Έτσι λοιπόν, το είδος της κλασικής και κάποιες φορές άνευρης Βρετανικής Porter, μετουσιώθηκε στην πρώτη Καπνιστή Porter του Βελγίου, την “Viven Smoked Porter“: μια μπύρα με έναν εξαιρετικά πλούσιο καταιγισμό γεύσεων (σοκολάτας, καφέ, σκούρων φρούτων κλπ) οι οποίες αναδεικνύονται και δεν ισοπεδώνονται μετά την αρχική επέλαση του ήπια καπνιστού κύματος βύνης.

Αντίστοιχα, η κορωνίδα των ειδών μπύρας παγκοσμίως, η Imperial IPA, μεταμορφώθηκε στην “Viven Imperial IPA“: μια μπύρα που μαγεύει με την απίστευτη παλέτα των αρωμάτων και γεύσεών της, αλλά συνάμα τιθασεύει σχεδόν μαγικά, τον εκρηκτικά πικρό χαρακτήρα της (των 124 IBU!) μ’ ένα αναπάντεχο γλυκό φινίρισμα ανθόμελου που την καθιστά προσιτή και ελκυστική σε όλους.

Το επόμενο βήμα για τους Δημιουργούς της “Viven” ήταν το προφανές: η επαφή με το κοινό. Αυτές οι καινοτόμες ιδέες, τα μικρά υγρά έργα Τέχνης, θα μπορούσαν να τύχουν της ανάλογης εκτιμήσεως από το φυσικό αποδέκτη τους, το καταναλωτικό κοινό; Πεδίο δοκιμής ο πιο σκληρός και συνάμα ο πιο ταιριαστός χώρος: Το μοναδικό, φημισμένο παγκοσμίως, Φεστιβάλ Μπύρας της παραμυθένιας πόλης της Bruges. Ένα Φεστιβάλ που συγκεντρώνει κυριολεκτικά την αφρόκρεμα των Βέλγικων “Ζυθο-ποιημάτων” και προσελκύει πλήθος εξαιρετικά διαβασμένων και απαιτητικών μπυρόφιλων από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ανταπόκριση πέραν κάθε προσδοκίας. Κοινό και κριτικοί αποθεώνουν τις δημιουργίες και χαρίζουν to βραβείο Καλύτερης Μπύρας ανεξαρτήτου κατηγορίας στην “Viven Imperial IPA”. Η επιτυχία δεν έχει προηγούμενο καθώς και η “Viven Smoked Porter” ακολουθεί αμέσως μετά ως η 2η Καλύτερη Μπύρα ανεξαρτήτου κατηγορίας!

Το 2015, το επόμενο γευστικό “θαύμα” της Μικροζυθοποιίας, η “Viven Master IPA” προστίθεται σε μία ήδη εντυπωσιακή συλλογή ετικετών μπύρας όχι απλά για να την βελτιώσει, αλλά κυριολεκτικά να την απογειώσει! Η “Viven Master IPA” συγκλονίζει με την τιθασευμένη ανάδειξη αρωμάτων και γεύσεων των πιο “ζωηρών” αιθέριων ελαίων και ρητινών ενός ιδιοφυούς, μοναδικού συνδυασμού τριών  διαφορετικών, εξαιρετικής ποιότητας, Λυκίσκων. Το αποτέλεσμα; Η “Viven Master IPA” είναι πιθανώς η πιο αρμονικά ισορροπημένη και πιο “επικίνδυνα” ευκολόπιοτη μπύρα IPA που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα!

Η απαλή, ιδιαιτέρως αναψυκτική, ορεκτική και ευκολόπιοτη, εισαγωγική στην Βέλγικη σχολή μπύρας, “Viven Ale Speciale Belge“, που κατέλαβε την 1η θέση στο διαγωνισμό για την Καλύτερη Pale Ale στο Βέλγιο, ολοκληρώνει (προς το παρόν…) την εκλεκτή συλλογή μιας μοναδικής οικογένειας ποιοτικότατων ετικετών μπύρας. Από εκεί και πέρα τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους. Και η “Viven” ανοίγει τα πανιά της για να κατακτήσει σε παγκόσμιο επίπεδο την μερίδα εκείνου του κοινού που μπορεί κατευθείαν, ή επιθυμεί σταδιακά, να αντιληφθεί την ειδοποιό διαφορά μεταξύ του επιβαλλόμενου μοντέλου κατανάλωσης των καταιγιστικά προωθούμενων προϊόντων μαζικής παραγωγής και μιας εναλλακτικής πρότασης προσήλωσης στην ποιότητα και στην ουσία!

Και το ταξίδι συνεχίζεται…

Εν κατακλείδι τι είναι η “Viven”;

Η “Viven” είναι μια σπάνια συνάντηση, μια ευτυχής συγκυρία: η Τέχνη εμπνέει, το Πάθος οδηγεί, η Επιστήμη μεταμορφώνει και υλοποιεί. Τέχνη σε υγρή μορφή; Επιστήμη στα Καλύτερα της; Θεϊκή παρέμβαση; Απλά, ναι. Σε όλα.

Υ.Γ. Όπως και κάθε αληθινό έργο Τέχνης, οι δημιουργίες της Μικροζυθοποιίας “Viven” θέλουν να απευθύνονται σε μη χειραγωγούμενους, ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους.

Νοιώθετε έτοιμοι να τις απολαύσετε;