Ιστορία

Η Regent Brewery ιδρύθηκε το 1379. Οι εγκαταστάσεις  του εργαστηρίου ζυθοποιίας και βύνης, είναι  μέρος της αρχαίας καρδιάς της πόλης Τρέμπον και πλαισιώνεται από το όμορφο μεσαιωνικό χωριό Třeboň, το Μαργαριτάρι της Νότιας Βοημίας.

Η πρώτη απόδειξη της ζυθοποιίας στο Třeboň χρονολογείται από το 1379,  όπου σήμερα, δεσπόζει ένα επιβλητικό κάστρο, το οποίο ήταν αρχαίο Αυγουστινικό μοναστήρι.

Ιστορικά εκεί υπήρξε  ο παλαιότερος εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μπύρας  όπου ανήκε στην “κανονική τάξη Αυγουστινιανών μοναχών” το 1367 και παραδόθηκε  πρώτα στις πλουσιότερες οικογένειες και αργότερα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις της πόλης.

Εκατό χρόνια αργότερα, ένας ευγενής της οικογένειας Ροζενμπεργκ, Πέτρο Βόκ, είχε ζυθοποιείο και κελάρια που χτίστηκαν ακριβώς πίσω από τα τείχη του κάστρου, όπου βρίσκεται τώρα οι σημερινές εγκαταστάσεις.

Η μπύρα από το ζυθοποιείο Τρέμπον άρχισε αργά να κερδίζει  δημοτικότητα. Ως αποτέλεσμα, το μικρό, παλιό ζυθοποιείο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη ζήτηση και ως εκ τούτου δημιουργήθηκε μια νέα ζυθοποιία με την ανακαίνιση του οπλοστασίου του Ροζενμπεργκ μεταξύ της Σβινένσκας και της Novohradska Gates, όπου εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα.

Η κατασκευή του νέου ζυθοποιείου ξεκίνησε το 1706 και ολοκληρώθηκε από Ιταλούς κατασκευαστές το 1712.

Στη δεκαετία του 1850, το ζυθοποιείο άρχισε να παρασκευάζει το περίφημο Golden Lager, το οποίο δημιούργησε ο Joseph Groll στη Βοημία, φέρνοντας  επανάσταση στη ζύμωση μπύρας και παραμένει ακόμη σε διάφορες μορφές της η δημοφιλέστερη διαδικασία ζύμωσης στον κόσμο σήμερα.

Το 1886-1887 υπήρχε παραγωγική ικανότητα 5.000.000 λίτρων, η οποία εκείνη την εποχή ήταν πολύ υψηλή. Το 1888, σε μια έκθεση στις Βρυξέλλες, το ζυθοποιείο Τρέμπον έλαβε βραβείο για “ποιοτική μπύρα” από τον Βέλγο βασιλιά. Καθώς τα χρόνια προχώρησαν, η φήμη της μπύρας Τρέμπον εξαπλώνεται όλο και περισσότερο.

Ωστόσο, το ζυθοποιείο όπως είναι  σήμερα δεν δημιουργήθηκε παρά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν ανακατασκευάστηκε πλήρως.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η σημερινή ζυθοποιία Regent είχε αποθέματα αποθήκης όχι μόνο στην Πράγα και το Μπρνο, αλλά και στη Βιέννη και πολλά μέρη της Ευρώπης.

Δεν είναι πολλά τα  ζυθοποιεία στην Ευρώπη που  μπορούν να είναι τόσο υπερήφανα για την κληρονομιά τους όπως το ζυθοποιείο στο Τρέμπον.

Σήμερα, πληρεί απόλυτα  τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές ενός ζυθοποιείου.

Οι λάτρεις της μπύρας (και όχι μόνο) μπορούν να επισκεφθούν το ζυθοποιείο του οποίου η  αυλή ζωντανεύει κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου με το παραδοσιακό Φεστιβάλ Μπύρας.

Η Bohemia Regent a.s. στις μέρες μας είναι μια εταιρία χαρτοφυλακίου μετοχών, μέλος του ομίλου Stasek και ιδιοκτήτης της ανεξάρτητης ζυθοποιίας Regent στο Τρέμπον από τις 7 Αυγούστου 2000.

H χρήση προηγμένης πλέον τεχνολογίας ελεγχόμενης από υπολογιστές, η παραδοσιακή συνταγή για την τσέχικη μπύρα και η χρήση των καλύτερων πρώτων υλών (νερό από αρτεσιανά πηγάδια, παγκοσμίως γνωστό λυκίσκο από τη Ζάτεκ και βύνη κριθαριού υψηλής ποιότητας) την τοποθετεί ανάμεσα στις καλύτερες μπύρες του χώρου.

Η Bohemia Regent a.s. κατέχει το εμπορικό  σήμα “Bohemia Regent”.

Η μπύρα

Η τσέχικη μπύρα είναι η καλύτερη στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Βρετανό εμπειρογνώμονα μπύρας Michael Jackson, οι Τσέχοι είναι οι νούμερο ένα στον κόσμο για την παραγωγή μπύρας. Όποιος δεν το πιστεύει θα πρέπει να τη δοκιμάσει.

Η τσέχικη μπύρα διακρίνεται από τις άλλες για  την μεγαλύτερη πληρότητα, την πτηνότητά της, επειδή είναι φρέσκια και όχι πολύ αφρώδη και κυρίως επειδή προκαλεί τις αισθήσεις.

Για πολλά χρόνια οι Τσέχοι κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ κατανάλωσης μπύρας με περίπου 150 λίτρα κατά κεφαλήν ετησίως, ενώ στην Ιταλία η κατανάλωση είναι 30 λίτρα κατά κεφαλήν.

Η παραγωγή μπύρας γενικότερα συμβάλλει  στην ανάπτυξη άλλων τομέων όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, αλλά κυρίως η γεωργία.  Η ποιότητα της μπύρας δεν εξαρτάται μόνο από τις τεχνικές και τις δυνατότητες των  ζυθοποιών, αλλά και από την ποιότητα του τοπικού νερού, του λυκίσκου και του κριθαριού που κάνουν την τσέχικη μπύρα ένα πραγματικά μοναδικό προϊόν.

Η regent

Αυτή η κλασική τσέχικη μπύρα Bohemia Regent είναι η κυρίαρχη μπύρα της ζυθοποιίας Bohemia Regent. Χαρακτηριστικό της είναι η γνησιότητά της και οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες. Με παραδοσιακούς μεθόδους χρησιμοποιείται μόνο ο καλύτερος (αλλά τοπικός) λυκίσκος Saaz και κριθάρι Μοραβίας,  μαλακό   νερό από  αρτεσιανά πηγάδια και  καθαρές καλλιέργειες ζυμομυκήτων.

Η δευτερογενής ζύμωση 90 ημερών στα  κελάρια της ζυθοποιίας προσφέρουν μια όμορφα ισορροπημένη, ελαφρώς ανθρακούχα γεύση που γίνεται ευχάριστα αισθητή στο στόμα αναγνωρίζοντας άμεσα την εξαιρετική ποιότητα. Η μέτρια  πικράδα που οφείλετε στον λυκίσκο ισορροπεί την γλύκα του κριθαριού απελευθερώνοντας την εξαιρετική γεύση της, χαρίζοντας μια πλούσια δροσιστική εμπειρία. Το χρώμα της κεχριμπαρένιο μιας και η βύνη καβουρδίζεται ελαφρά,  με 0,5 περιεκτικότητα σε αλκοόλη διατηρεί την γεύση το άρωμα και τα θρεπτικά συστατικά της. Το σώμα της ελαφρύ με πλούσιο αφρό κάνει και την τελευταία σταγόνα απαραίτητη για ένα εκλεπτυσμένο ουρανίσκο.

Που θα βρείτε την αγαπημένη σας Bohemia Regent.