Ιστορία

Από ιστορική άποψη, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από που ξεκίνησε η ιστορία  της ζυθοποιίας στο Νίμπουργκ. Δεν μπορούμε να πούμε πότε, πού και ποιος άρχισε να ζυμώνει μπύρα σε αυτή την περιοχή. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό συνέβη στην αρχή της ίδρυσης της πόλης.

Το Νίμπουργκ σήμερα είναι ένα προάστιο που απέχει περίπου 50 χλμ από την Πράγα. Οι μεσαιωνικές οχυρώσεις μέρη των οποίων διασώζονται μέχρι και σήμερα  αποτελούν το πιο σημαντικό μνημείο για την πόλη. Τείχη που προστάτευαν την πόλη και πύργοι έχουν διασωθεί και στην σημερινή εποχή είναι σημείο αναφοράς για το Νίμπουργκ.

Επίσης, στο κέντρο της πόλης δεσπόζει η γοτθικού τύπου εκκλησία του Σεντ Γκιλς, χτισμένη τον 13ο αιώνα μετά Χριστόν, ενώ από τα αξιοθέατα της πόλης είναι ο νερόμυλος που χτίστηκε το 1904, ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί και σήμερα.

Το Νίμπουρκ βρίσκεται στην καρδιά της Κεντρικής Βοημίας και στην περιοχή ανακαλύφθηκαν ευρήματα από την προϊστορική εποχή, 3.600 ετών προ Χριστού, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της πόλης.

Η εμφάνιση του ζυθοποιείου Νίμπουργκ ξεκίνησε μια νέα εποχή στο χώρο της ζυθοποιίας Νίμπουργκ με βάση τα θεμέλια προηγούμενης πλούσιας εμπειρίας και μακράς παράδοσης ζυθοποιίας στην Τσεχία.

Το ζυθοποιείο  ιδρύθηκε στις 29 Απριλίου 1895 και καθιερώθηκε ως “Nymbursky pivovar”. Στο χώρο αυτό παρασκευάστηκε η πρώτη παρτίδα προς διάθεση στις 19 Μαρτίου 1898 παράγοντας  21.075 hl μπύρας.

Δημιουργώντας νέες γεύσεις σε μια ποικιλία από μπύρες η ζυθοποιία Νίμπουργκ συνεχίζει.  Οι μπύρες αυτού του Ζυθοποιείου αποκτούν πολυπλοκότητα και βάθος χρησιμοποιώντας φυσικά και τοπικά συστατικά, δίνοντας μια γεύση μοναδική.  Εμπνευσμένο από αυθεντικές παραδόσεις προσφέρει υπέροχες απολαυστικές μπύρες όπως η nymburkpostrinske.

Η μπύρα

Το μυστικό της γευστικής μας μπύρας «κρύβεται» στη διαδικασία παραγωγής της. Η διαδικασία αυτή ξεκινάει από την καλλιέργεια του κριθαριού και περνάει από 3 βασικά στάδια: τη βυνοποίηση, τη ζυθοποίηση και τη ζύμωση. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της είναι  (βύνη κριθαριού , νερό, λυκίσκος και μαγιά)!

Το κριθάρι είναι εμποτισμένο για 2 ημέρες με νερό και φουσκώνει. Στη συνέχεια απλώνεται για 4 ημέρες. Κάθε μέρα έχει το όνομά της. Κατά τη διάρκεια αυτή, το νερό πρέπει να αποστραγγιστεί και το κριθάρι και να αερίζεται έτσι ώστε να μην “πνίγει” και κατά τη διάρκεια της βλάστησης πρέπει να αναπνέει γιατί είναι ζωντανή ύλη! Στη συνέχεια, ο σωρός συλλέγεται και μεταφέρεται στον κλίβανο  ξηραίνεται για 2 ημέρες. Η τελική βύνη βλαστάνει – οι ρίζες  αφαιρούνται –μένει το λεγόμενο λουλούδι βύνης και η τελική βύνη μένει να ξεκουραστεί για 6 εβδομάδες.

Η  διαδικασία παρασκευής  είναι αρκετά περίπλοκη και  ελέγχεται από υπολογιστή.

Στη δεξαμενή αποξέσεως η βύνη αναμιγνύεται με νερό στους 37 ° C (θερμοκρασία σχηματισμού οξέος). Στη συνέχεια στο Μπόιλερ γίνετε η Μετατροπή αμύλου σε σάκχαρα μέσω ενζύμων που περιέχονται στη βύνη. Μετά, στις δεξαμενές, αρχίζει η αφαίρεση (διαχωρισμός των χρησιμοποιημένων κόκκων από εκχύλισμα βύνης). Μετά την απομάκρυνση του λεγόμενου προγόνου (βύνη), οι κόκκοι βύνης ψεκάζονται με ζεστό νερό (80 ° C) και αρχίζει η λεγόμενη εκτόξευση (εκχύλιση του υπολειμματικού σακχάρου από τους χρησιμοποιημένους κόκκους). Αυτό το εκχύλισμα βύνης συλλέγεται.

Στο επόμενο στάδιο, με την προσθήκη λυκίσκου,  βράζουν, οι ταννίνες του λυκίσκου αντιδρούν με τις πρωτεΐνες βύνης και σχηματίζουν τα αποκαλούμενα σύμπλοκα τριών πρωτεϊνών (villi). Από το λυκίσκο παίρνουν την πικρή ουσία λυκίσκου και αιθέρια έλαια.

Στη συνέχεια η λεγόμενη κύρια ζύμωση λαμβάνει χώρα στην αίθουσα ζύμωσης. Η ζύμη επεξεργάζεται τη ζάχαρη της βύνης (μαλτόζη) σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα ενώ αναπτύσσει θερμότητα. Η θερμότητα το διοξείδιο του άνθρακα ανεβαίνει στην επιφάνεια, σχηματίζει δακτυλίους, πέφτει σαν ένα αόρατο αέριο πάνω από την άκρη της δεξαμενής και απορροφάται από τους ανεμιστήρες. Οι καφέ δακτύλιοι είναι νιφάδες που σχηματίστηκαν από τη χημική αντίδραση της σκληρότητας του νερού με πικρές ουσίες και ταννίνες λυκίσκου και άλλες ουσίες βύνης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η ποσότητα ζάχαρης ζυμομυκήτων υποβάλλεται σε επεξεργασία από 1/3 σε αλκοόλη, 1/3 σε θερμαντική ενέργεια και 1/3 σε μπύρα.

Έτσι, η μπύρα 10 ° περιέχει αλκοόλη περίπου 3,3% και την ίδια ποσότητα εκχυλίσματος – θρεπτική και ενεργειακή αξία. Λέμε: “Η μπύρα είναι υγρό ψωμί”.

  • περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4,1%
  • παραδοσιακή μπύρα μέσης έως βαθιάς ζύμωσης με ισορροπημένη γεύση και απαλή πικρία

Η μπύρα (χαρακτηριστικά)

Ήπια ξανθιά μπύρα με ελαφρύ σώμα και ιδανική αναλογία λυκίσκου.

Με μια ποιοτική πικράδα στη γλώσσα είναι ιδιαίτερα εύγευστη. Μια μπύρα με χαρακτήρα διαφανής, φιλτραρισμένη, οπότε λαμπερή σας κάνει πραγματικά να αισθανθείτε την μπύρα.

Ένα πυκνό στρώμα αφρού έρχεται να ολοκληρώσει την εικόνα της και να σας παρουσιάσει τη γεύση, το άρωμα και τα θρεπτικά συστατικά της .

Που θα βρείτε την αγαπημένη σας Nymburk.